Landelijke agenda

29 juni 2017, 19:00 - 21:00, Auditorium St. Antonius Ziekenhuis, locatie Nieuwegein

De appende zorgverlener en de twitterende patiënt. Welke invloed hebben internet, social media en geluids- en beeldopnames op de zorgrelatie?
Georganiseerd door Centrum voor Ethiek en Gezondheid & Vereniging voor Filosofie en Geneeskunde

  • Digitaal dokteren: wat kan, mag en moet -  Jaco van Duivenboden, senior adviseur eHealth Nictiz
  • Maken social media de verpleegkundige praktijk socialer? Nieuwe dimensies van relationaliteit in de zorg - Dr. Hans van Dartel, ethicus en (niet praktiserend) verpleegkundige
  • Hoe neutraal zijn nieuwe technologieën in de zorg? Ervaringen als patiënt, ouder en onderzoeker - Dr. Alistair Niemeijer is universitair docent zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek en post-doc onderzoeker bij het VUmc
  • Afsluitende beschouwing - Prof. dr. Dick Willems, hoogleraar Medische ethiek aan het AMC/UvA, lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) en vicevoorzitter van de CEG Commissie.

 

 

The Boy in the Bubble (2005)

27 juni 2016 in filmhuis Cavia, Amsterdam

De documentaire The Boy in the Bubble uit 2005 beschrijft hoe David Vetter tussen zijn geboorte in 1971 en zijn dood in 1984 zijn hele leven alleen in een grote, steriele, doorzichtige tent doorbracht. Hij was geboren zonder een functionerend immuunsysteem en de hoop dat de geneeskunde daar ‘snel’ een oplossing voor zou bieden bleek vergeefs. Vóór de algemene discussie na afloop van de vertoning brengt Rob Houtepen in een kort praatje naar voren wat we volgens hem uit dit verhaal kunnen leren over de verantwoordelijkheid van artsen / onderzoekers en over de onherroepelijk tragische aspecten van de medische praktijk.

Programma:
Vanaf 18.00 inloop
18.30: korte intro en vertoning (film duurt een uur
19.40-20.00 pauze
20.00-21.00 praatje en nabespreking

Rob Houtepen is als docent filosofie en medische ethiek verbonden aan de vakgroep Metamedica in Maastricht. Hij schrijft ongeregeld over de verbeelding van de moraal in het Tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek (TGE) en schreef jarenlang de beeldrubriek in het voormalige Maandblad voor Geestelijke Volksgezondheid (MGV).

Entree: voor VFG-leden en introducees gratis; niet-leden € 3,-

Adres Filmhuis Cavia:
Van Hallstraat 52-I
1051 HH Amsterdam
(Ga onder de poort door. Rechts, boven Sportschool Xena, de trap op)
(Bus 21 halte Van Beuningenplein)

 

23 september 2016, 14.00 - 16.00 uur in Zaltbommel 

Deze tocht is een kennismaking voor velen om op een laagdrempelige wijze professionals in de zorg te ondersteunen in morele dilemma’s, onder leiding van Sylvia Schuurmans en Mirjam Kleinveld. Meer informatie is te vinden in bijgevoegde flyer.

Aanmelden kan via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  (max. 20 deelnemers!). Weet je nog mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn in deze workshop, schroom niet de flyer verder te verspreiden!

 

 

Woensdag 3 december, 20.00-22.00 uur, FORUM Café (Stationsplein 1, Enschede).

"En ze leefden nog lang en gezond"

met Dr. Luc Bonneux, Walter Mastboom en Peter Paul Verbeek

Cholesterolverlagende margarines smeren, zon en fijn stof mijden en elke dag een glas rode wijn drinken? Als we de moderne gezondheidsindustrie mogen geloven, wacht ons het eeuwige leven. Luc Bonneux rekent af met dit gezondheidssprookje; hij is kritisch over dieetgoeroes en vooral over preventieve geneeskunde. Screening van borstkanker bijvoorbeeld levert vaak meer leed op dan er mee voorkomen wordt. Bovendien: als je bij mensen op middelbare leeftijd goed naar kanker zoekt, vind je altijd ontspoorde cellen. Bestaat er eigenlijk wel een recept voor een lang en gezond leven?

Zie website

 

Zaterdag 15 november 2014, 10:30 – 16.30 uur
Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden

Met medewerking van Timo Bolt, MA, prof. dr. Dick Willems, prof. dr. Ariane Bazan, prof. dr. Roland Bal, prof. dr. Klasien Horstman, dr. Pieter van Eijsden.

 

 

 

Vrijdag 31 oktober organiseert de Stichting Psychiatrie en Filosofie ism Amsterdam School for Cultural Analysis een symposium over uitingen en effecten van psychotische ervaringen in filosofie, cultuur en kunst.

 

Madness-Made-Art

31 oktober

Oudemanhuispoort (OMHP), Amsterdam

 

Meer informatie vindt u op de website van Stichting Psychiatrie en Filosofie (www.psychiatrieenfilosofie.nl/31-okt).